Marhaban Ya Ramadan

Bismillahirrahmanirrahim…

𝗝𝗢𝗠 𝗧𝗢𝗡𝗧𝗢𝗡 𝗤𝗔𝗦𝗜𝗗𝗔𝗛 𝗠𝗔𝗥𝗛𝗔𝗕𝗔𝗡 𝗬𝗔 𝗥𝗔𝗠𝗔𝗗𝗔𝗡 𝗗𝗨𝗔𝗠

𝗧𝗶𝗮𝗱𝗮 𝗱𝗮𝘆𝗮 𝗱𝗮𝗻 𝗸𝗲𝗸𝘂𝗮𝘁𝗮𝗻 𝗺𝗲𝗹𝗮𝗶𝗻𝗸𝗮𝗻 𝗸𝗲𝗸𝘂𝗮𝘀𝗮𝗮𝗻 𝗔𝗹𝗹𝗮𝗵 𝘀𝘄𝘁…
InsyaAllah, hari ini hari terakhir Sya’ban dan esok (𝟮𝟰 𝗔𝗽𝗿𝗶𝗹 𝟮𝟬𝟮𝟬) bulan ibadah yakni 𝗥𝗮𝗺𝗮𝗱𝗮𝗻 𝗮𝗸𝗮𝗻 𝗺𝗲𝗻𝗲𝗺𝘂𝗶 𝗸𝗶𝘁𝗮..

Sudahkah kita semua bersedia dan berazam melakukan yang terbaik berbanding tahun-tahun sebelumnya? Apa persiapan kita? Semoga hutang puasa yang masih berbaki dilunaskan segera.

Tanpa sedar, sepanjang musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini, Allah swt telah memberikan kita masa beruzlah bagi merenung diri dan memperbaiki diri agar kita benar-benar menjadi hambanya yang taat melaksanakan perintahNya, sekaligus meninggalkan segala laranganNya.

Tambahan pula, kerajaan semalam telah mengumumkan “𝗟𝗮𝗿𝗮𝗻𝗴𝗮𝗻 𝘀𝗼𝗹𝗮𝘁 𝘁𝗮𝗿𝗮𝘄𝗶𝗵 𝗯𝗲𝗿𝗷𝗲𝗺𝗮𝗮𝗵 𝗱𝗶 𝘀𝘂𝗿𝗮𝘂 𝗮𝘁𝗮𝘂 𝗱𝗶 𝗺𝗮𝘀𝗷𝗶𝗱 𝗺𝗲𝗹𝗮𝗶𝗻𝗸𝗮𝗻 𝗵𝗮𝗻𝘆𝗮 𝗱𝗶𝗹𝗮𝗸𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗱𝗶 𝗿𝘂𝗺𝗮𝗵 𝗺𝗮𝘀𝗶𝗻𝗴-𝗺𝗮𝘀𝗶𝗻𝗴”. Moga baki Sya’ban ni kita sama-sama bermuzakarah semula bab puasa, solat tarawih serta amalan-amalan sepanjang Ramadan.

Inilah masanya untuk kita belajar-belajar solat tarawih bersama keluarga. Moga Allah permudahkan urusan kita semua.

Bicara berkenaan bulan puasa, pasti 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗶𝗺𝗯𝗮𝘂 𝗸𝗲𝗻𝗮𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗗𝗮𝘂𝗿𝗮𝗵 (𝟰𝟬 𝗵𝗮𝗿𝗶) 𝗥𝗮𝗺𝗮𝗱𝗮𝗻 𝗗𝗨𝗔𝗠 yang masuk edisi ke-3 tahun lalu. Nampaknya edisi ke-4 tahun ini terpaksa ditangguhkan berikutan COVID-19. Antara tertib sepanjang Daurah adalah sahur, tahajud, tadarus al-quran, kelas pengajian, rawhah, berbuka, solat sunat tasbih, tarawih, madaih dan qasidah bersama para habaib, asatizah, pelajar dan peserta.

Moga Allah swt angkat ujian COVID-19 ini dan kita berserah diri sepenuhnya pada yang Maha Esa… Ameen

Bagi menyambut kedatangan Ramadan ini, 𝗗𝗨𝗔𝗠 𝗵𝗮𝗱𝗶𝗮𝗵𝗸𝗮𝗻 𝗸𝗮𝗹𝗶𝗮𝗻 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗤𝗮𝘀𝗶𝗱𝗮𝗵 𝗠𝗮𝗿𝗵𝗮𝗯𝗮𝗻 𝘆𝗮 𝗥𝗮𝗺𝗮𝗱𝗮𝗻 yang disampaikan oleh Habib Abu Bakar Balfagih, Ustaz Syamsuddin, pelajar dan peserta Daurah tahun lalu.

Sebarang bantuan ikhlas Ramadan boleh disalurkan ke akaun
𝗠𝗔𝗬𝗕𝗔𝗡𝗞 – 𝗗𝗔𝗥𝗨𝗟 𝗨𝗟𝗢𝗢𝗠 𝗔𝗟 𝗠𝗨𝗦𝗧𝗔𝗙𝗔
𝟱𝟲𝟮𝟳 𝟰𝟬𝟭𝟯 𝟳𝟴𝟱𝟰

#marhabanyaramadan
#kenaldirikenalilmukenalAllah
#covid19
#patuhululamri
#dudukdiamdirumah
#bantuekonomiDUAM

Jangan Lupa Kongsi, sebagai usaha Dakwah !

Sila berikan komen anda

Your email address will not be published. Required fields are marked *